Tunnustettu makukisan voittaja
Aikainen runsasmukulainen yleisperuna
Kaunis ja maukas ruoka- ja ruokateollisuusperuna
Kuvaus
Tunnustettu makukisan voittaja
Aikainen runsasmukulainen yleisperuna
Kaunis ja maukas ruoka- ja ruokateollisuusperuna
Ominaisuudet ja soveltuvuus
- Erittäin keltainen malto
- Tekee tasakokoista mukulaa
- Korkea kauppakelpoinen sato
- Erittäin hyvä maltokaariviruksen kestävyys
- Erittäin korkea tyvimädän ja märkämädän kestävyys
- Hyvä käsittelyn- ja tummumisenkestävyys
- Pakkaus-, pesu- ja kuorintaperuna
- Suomen 4. suurin lajike
Viljelyohjeet:
Gala on aikaisimpia syysperunalajikkeita, kuori kiinnittyy nopeasti ja sillä voi aloittaa perunannoston. Galalla on hyvä ruvenkestävyys. Galalla on erittäin korkea taudinkestävyys perunaseittiä, Y-virusta ja tyvimätää vastaan. Soveltuu parhaiten pelloille esim. HHt, KHt ja Mm, joilla peruna ei kärsi pitkää kuivuutta. Runsasmukulaisena lajikkeena tarvitsee vettä kasvaakseen. Galalla on hyvä kestävyys maltokaarivirusta vastaan, mutta kuorirokon kestävyys on keskinkertainen. Istutus normaalisyvyyteen tai hieman syvempään. Multaa penkki vihertymisen estämiseksi.
Galalla on ankeroisen Ro1 ja Ro4 ja perunasyövän D1 kestävyys. Varastointisäilyvyys on erittäin hyvä ja itämislepo on pitkä. Gala on siemenjalostaja Norikan lajikkeista suosituin Euroopassa.
Galassa on erikoinen mallon rakenne, jonka vuoksi se soveltuu kaikkeen ruuanlaittoon mitä perunasta saa. Tärkkelysprosentti on matalahko n. 12-13 %, mutta mallon rakenteen ansiosta se käyttäytyy ruuanlaitossa kuten yleisperuna ja maistuu todella hyvältä (makukisan voittaja 2014). Gala soveltuu kaikkiin perunaruokiin!
Lannoitus:
Ruokaperunantuotannossa tavoitekoko 40-60 mm istutusetäisyys vähintään 27 cm (27-30 cm). Aikaisena lajikkeena ja suuren mukulamäärän vuoksi suositeltava typen (N) tarve noin 60 – 70 kg/ha (HHt ja KHt mailla). Multavilla mailla (MM) typen tarve noin 40-50 kg/ha. Siemenlisäyksessä etäisyys 21 – 22 cm ja typpeä 45 kg/ha.
Galan viljelyssä tulee huolehtia kalsiumin (Ca) saannista. Mikäli maan viljavuusnäyte näyttää alle 700 mg/l Ca, niin kalsiumia tulisi antaa istutuksen yhteydessä lannoitteena, Biotiittiä tai kalkitsemalla ennen istutusta enint. 3 tn/ha Ca- pitoisella kalkilla. Galan sisäinen laatu on erittäin hyvä, mutta kalsiumin puute voi aiheuttaa sääolosuhteista riippuen ruskolaikkua. Kalsium parantaa myös perunan kuivuudenkestävyyttä. Kalsiumin imeytyminen perunaan ja liukeneminen maasta perunaan heikkenee merkittävästi, kun penkki on liian kuiva. Galalle emme suosittele kaliumin antamista lehtilannoitteen muodossa, koska kalsium ja kalium kilpailevat keskenään. Tällöin hyvä kaliumin saatavuus vähentää kalsiumin saatavuutta. Sekä kalsium että kalium tulisi antaa jo istutuksen yhteydessä. Kalsium ei kulkeudu lehtilannoitteilla lehdiltä mukulaan vaan jää varsistoon.
Kasvinsuojelu:
Siemenen peittaus suositeltavaa ennen istutusta. Rikkakasviaineiden käyttö ohjeiden mukaan. Senkor/Mistral käyttö rikkojen torjunnassa voi vaalentaa Galan lehtiä, mikäli Gala on taimettunut ennen ruiskutusta.
Gala on lehtirutolle melko arka, mutta sillä on hyvä mukularuton kestävyys. Myös lehtipoltteen torjuntaa tehdä tarpeen mukaan.
Varsistonhävityksessä varsiston tuleentuminen tai mekaaninen varsistonhävitys + Spotlight 1,0 L/ha. Kemiallista varsiston hävitystä käytettäessä, yleensä riittää käyttömäärä Reglone 1 – 1,5 L/ha + 400 l vettä, riippuen kasvuston koosta ja tuleentumisesta.
Lisätiedot
Säkinkoko | (1200kg), (600 kg), (25kg) |
---|---|
Siemenkoko (pieni 30-40 mm ja iso 40-55 mm) |
Iso siemen, Pieni siemen |